2011. szeptember 14., szerda

Súlyos visszaélések a szurkolói kártyák körül

A szurkolói kártya nem váltotta be a hozzáfűzött reményeket, és mindenféle ígéret ellen a klubok és a hatóság úgy kezeli az adatokat, hogy nincs meg az adatvédelem alapvető feltétele sem.

„Kezünkbe került egy dokumentum, amely azt bizonyítja, hogy 2010-ben a rendőrség több alkalommal a Ferencváros Zrt-től kikérte a szurkolói kártyák adatait, a törvénybe foglalt lehetőségein túl, nem megalapozott gyanú alapján”- jelentette ki Zagyva György Gyula mai sajtótájékoztatóján. Hozzátette: júliusban például egy garázdaság miatt minden Sós nevű szurkoló adatára kíváncsi volt a hatóság, de történt olyan is, hogy a 11 ezertől a 13 ezreig tartó azaz kétezer szurkolói kártya adatait kérte ki a rendőrség.

A jobbikos képviselő emlékeztetett: tavaly pártja részt vett a huligán törvény vitájában, ahol egyeztetettek az MLSZ biztonsági szakemberivel, fideszes politikusokkal és a Sport bizottság tagjaival, akik ígéretet tettek arra, hogy biztonságosan kezelik majd az adatokat, és a rendőrségnek is csak megalapozott gyanú alapján adnak ki információkat.

A politikus szerint a Ferecváros Zrt. folyamatos törvénysértést hajt végre, mert nem tehetné meg, hogy fénymásolatot készít a szurkolói kártyát kikérő szurkolók személyi igazolványairól. Ez pedig alapjaiban ássa alá a szurkolói kártyába vetett bizalmat.

Zagyva György Gyula felszólította Kubatov Gábort, a Fradi elnökét, vizsgálja ki az esetet, hozzátéve, hogy Kubatov Gábornak különösen érzékenynek kellene lennie a listázásokkal kapcsolatban. A politikus kiemelte: a fent említett kétezer ember az előírásokkal ellentétben nem kapott arról értesítést, hogy a rendőrség kikérte az adatait, sem arról, hogy megsemmisítették az adataikat.

A nemzeti radikális képviselő felhívta a figyelmet: a Ferencváros táborának kemény magja tiltakozott a kártya ellen, sokáig nem váltották ki, és amikor rászánták magukat a kiváltásra, akkor a szurkolói kártyák sorszáma pont 11 ezernél tartott. Így főleg az ultrák adataira utazik a hatóság. A politikus kiemelte: a Ferencváros szurkolói táborát megfigyelik, adataikat pedig kiadják a rendőrségnek.

Lenhardt Balázs, a Jobbik országgyűlési képviselője hangsúlyozta: az MLSZ részéről ez egy jól meglapozott hadjárat a színvonaltalan magyar futball mellett kitartó szurkolók ellen. Hozzátette: súlyos gyanút ébreszt a Jobbik képviselőiben, hogy korábban a volt fideszes sportminiszter, Deutsch Tamás nem tudott elszámolni a beléptető kapuk kiépítésével a Ferencváros stadionnál, most pedig mindenféle olyan létesítményt és szerkezetet akarnak felszerelni, aminek akár több tízmilliós költsége lehet. „Ahhoz, hogy megalapozzák ezeknek az építését kell ez a hecckampány a szurkolók ellen” - jegyezte meg a politikus. A képviselő felhívta a figyelmet: semmi szükség arra, hogy ezeket a megrendeléseket jó pénzért adják ki az ismerősi és vállalkozói köröknek.

Lenhardt Balázs közölte: a szurkolói kártya nem váltotta be a hozzáfűzött reményeket, és mindenféle ígéret ellen a klubok és a hatóság úgy kezeli az adatokat, hogy nincs meg az adatvédelem alapvető feltétele sem.

A Jobbik felszólítja az MLSZ-t és a Ferencvárost, hogy szurkolóbarát intézkedésekkel segítsék elő, hogy újra méltó nézőszám alakulhasson ki a hazai stadionokban.


forrás: barikad.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése