2011. április 7., csütörtök

Beszélgetés a Torcidával

Ezen rovatunkban ZTE szurkolókkal fogunk beszélgetni, és elsősorban az idősebb generációt próbáljuk megszólaltatni meséljenek egy kicsit a múltról, kalandos túráikról élményeikről! Kivel is kezdhetnénk a beszélgetésünket, ha nem a város legelső szervezett szurkolói csoportjával a Torcidával.
Csoportotok 1990-ben alakult. Mikor kezdtétek a meccsre járást?

-Sokakat a szüleik már a 70-es évek végén kivittek kosár, foci, és röplabdameccsekre. A 80-as évek végére, viszont már nem a szülők, hanem a barátok egyre fokozódó összetartása hozta hétről hétre lázba társaságunkat a Kék-Fehérek meccsein. Az akkori idők televíziós csatornakínálatának -„Magyaregy, osztrákegy és jugóegy”- szűkössége következtében kísértük figyelemmel az utóbbi csatorna kosár és focimeccseit, ahonnét elképesztő vehemencia és látvány jött át a sistergős képernyőn keresztül a spliti csapat találkozóiról. A név kérdése eldőlt. A közel 20 fős társaság 1990-en őszén kifüggesztette a Torcida feliratú zászlót és ez határozta, határozza meg az elkövetkezendő évtizedeket.

Mennyivel különböznek a mostani kosármeccsek mondjuk a 15-20 évvel korábbihoz képest?
-Ember mennyiségben mindenképpen a régi idők meccsei viszik a prímet. A szurkolói rigmusok mára már megmosolyogtató rímei nagyban különböznek a mai daloktól, de sokszor jó elővenni és leporolni őket, már csak a saját szórakoztatásunk miatt is. A látvány szempontjából, nagy volt a fejlődés, a régi kék-fehér „blues-os” pulóverek és összevarrt szatén zászlók, mellet például óriási szenzáció volt, amikor egyik társunk egy hatalmas felfújható strandon használatos banánt hozott a meccsekre, ami nagyban megkönnyítette az ellenfél tábora felé való gesztikulációt és hangulatjavítást. Az agresszívitás ugyanúgy megvolt az akkori időben, amin akkor is sokat nevettünk. Isten igazából soha nem konfrontálódtunk senkivel. Azaz igazság, hogy annyi mindent el tudnánk mondani, hogy még az ismeretlen emberek is fetrengenének a röhögéstől, de itt nincs rá annyi karakter.
Ja, még egy fontos dolog: természetesen az itallapok változatossága is szegényesebb volt anno.

Ha összegezni kellene három élményt az elmúlt huszonegy évből miket említenétek meg?
-1.ZTE idegen, 2. ZTE itthon és 3. és mindkettő együtt. Ha hármat muszáj kiemelni, akkor a ZTE kosár bajnoki és kupagyőzelmeit, a Manchester elleni abszolút önkívületben lévő eltorzult arcokat és a teltházas válogatott meccsek (foci, kosár, kézilabda).

Mit jelent számotokra az évtizedekre visszanyúló ZTE- Körmend szomszédvári rangadó?
-A legnagyobb presztízs. A feszültség a meccsek idejére korlátozódott, valószínű a korosodással jár.

Mire számíthatunk tőletek az elkövetkezendő 10 évben?
-Ugyanarra, mint az elmúlt 21-ben. Egészségünkre! ;D

Mi a véleményetek a most indult blogunkról?
-A blogot azonnal mentettük a könyvjelzők közé. ;) Nem csak egy plusz honlap, ami a ZTE-vel kapcsolatos, hanem egy eddig hiányzó területet fog (végre) betölteni, a szurkolókat érdeklő, és szurkolókat érintő, minőségi információkkal.

És végezetül mit üzentek a jövő feltörekvő nemzedékének, ZTE szurkolóinak?
-A Tisztelet ne csak egy szó legyen számotokra, a ZTE - mint klub - tisztelete jelentsen majdnem mindent és ez meg fog „térülni”, a legjobb életformát kapjátok cserébe és rengeteg jóban lesz részetek mindezért. Azért, hogy 21 év múlva ti is büszkén mesélhessetek az elmúlt időszak - reméljük még nagyobb - Zalaegerszegi sport sikereiről.
Csók a ZTE-nek és a töménynek!
Torcida Zalaegerszeg


"20 ÉVE VELETEK A MI HITÜNK A TI GYŐZELMETEK!"

Ha még többet szeretnétek megtudni róluk, látogassatok el a honlapjukra.
www.torcida.hu

2 megjegyzés:

  1. Az alsó képen, a zászlón - szívünkhöz oly közel lévő- írás pontosan: "20 ÉVE VELETEK A MI HITÜNK A TI GYŐZELMETEK!"
    Csók! ;)

    VálaszTörlés
  2. Köszönjük Frank, javítva. :)

    VálaszTörlés