2014. április 21., hétfő

KUCU

A múlt hét végén, Zalaegerszegen tartott könyvbemutatót Kovács Géza Kucu. Ennek apropóján készítettünk vele egy rövid riportot:

Kérlek pár mondatban mutatkozz be az egerszegi szurkolóknak?

Inkább Kucuként ismernek barátaim és ellenségeim, mint Kovács Gézaként. Akik nem ismernek, azok is hallottak, tudnak rólam, de természetesen olyan dolgokat is, ami a valósággal köszönő viszonyban sincs. Az igaz, hogy sokat huligánkodtunk, ma is előfordul, hogy belekeveredünk minőségi nézeteltérésekbe, de óvatosnak kell lenni a mai világban, mert vadásszák a magunkfajtákat, mi vagyunk a rendszer legnagyobb ellenségei. Vállalom, hogy huligán vagyok, nem is tehetek mást, hiszen nem tagadhatom meg azt a társadalmat, ahová tartozom vagy 30 éve, ráadásul ők voltak akik kiálltak mellettem, amikor rám másztak rendesen.  Magamat iróniával úgy jellemeztem a blogomban:
Egy amatőr szövegírónak öltözött huligán, egy mindent felforgató, soha meg nem alkuvó, egy igazi karaktergyilkos tollforgató. A nők piszkos - és rém - álmaiba befurakodó, a rendet sajátosan értelmező, a pártokat megvető "magvető".

Ha jól tudom nem ez az első könyved, kicsit mesélj róluk?

Több könyvem jelent meg eddig, futballhuligán kiadványom három. Szépirodalmi és politikai könyveim is vannak, a szívemet próbálom beleadni soraimba, ezt mindenkinek éreznie kell, talán ezért különlegesek írásaim. A megéltek, átéltek köszönnek vissza, akik ismernek, azt szokták mondani: hiteles tőlem minden sor. Ez a legnagyobb elismerés.
A 100 Zöld-Fehér történet 2012. decemberében jött ki a nyomdából, valahol önéletrajzú, szubjektív írások gyűjteménye. Azt mutattam be, ami velem történt és amire emlékszem. Nagyon sok történet elveszett, nem csak azért mert sok idő telt el a komoly kalandok óta. Megdöbbentő volt, hogy a 100 Zöld-Fehér történet mennyire betalált az olvasóknál, a huligánjaink magukénak érezték azokat a történéseket, amelyek velünk történtek meg. Sokan emlékeztek így plusz anyagokat is kaptam! Nem kellett ott lenni az igazi Fradistáknak, de az is, aki nem volt, ott vagy nem tudott koránál fogva, kalandozásunkat, büszkén olvasta, vállalta fel. Nemesítette és kicsit össze is hozta újra a régi és új arcokat a kiadvány. Egyébként én is nagyon büszke vagyok, és mondhatom az idősebb korosztály nevében –mindannyian-a mai fiatalokra, akik vállalják pl. az ustawkát, tudatosan, ésszel élnek, alkalmazkodtak a mai hatalom által kreált játékszabályokhoz. Az Ő hőstetteik is a FRADI, sőt, a múlt a jelen és a jövő adja együtt a EEE-t.
A Huligán Napló ( 2013. április) valahol folytatása a 100 Zöld-Fehér történetnek, mára hiánycikk lett. A fogadtatása felemás volt, de összességében tetszett az olvasóknak. Azt gondolom az első könyvvel magasra tettem a mércét, de sikerült a szinten tartás. Más milyen jellegű, mint a 2012. decemberi, de sok barátomnak, pl. Sziva Balázsnak (Romantikus Erőszak) jobban tetszett ez a három szálon futó regényes kiadvány.
Az új könyv az Európából kitiltva (2014. március) két szálon futó kisregény illetve szerintem érdekesen szerkesztett igazi huligán kiadvány. Elfogult vagyok, ezt írtam a legkönnyebben, nekem, a legjobbnak sikerültnek tűnik, talán az antikommunista feelingje miatt. 

Tervezed-e még további könyvek írását, gondolom rengetek sztori van még a tarsolyodban?

Sztorik akadnak bőven, de ez a trilógia így teljes, egységes. A Fradimobon és az Ultas Liberin lehet exkluzív, könyvekben nem jelent írásokat is olvasni tőlem, egyelőre, nem tudom mit hoz a jövő. Egy könyvet szeretnék még megírni, talán év végi megjelenéssel, a Fradi tábor vezéréről: Karsai Ferencről ( Hypósról). Egyeztetnem kell ez ügyben sok emberrel, pl. családjával, nem egyszerű dolog ez, de azt gondolom jó munkát tudnék végezni, amivel az emlékét ápolnám és örökre köztünk tartanám.
Az egészséges szellemisége most is hiányzik!

Aki szeretné megvásárolni a könyveidet, milyen úton juthat hozzájuk?

Európából kitiltva rendelhetőA könyv ára: 1700 Ft+300Ft postaköltség. OTP 11773401-11513692 (Buko Zsuzsanna) Az utalási közlemény mellett ide is adják le a postázási címüket: kg1969@gmail.hu A 100 Zöld-Fehér történet még korlátozott számban rendelhető és kapható!
Ára: 1500 Ft+300 Ft/ postaköltség könyvenként.
A Huligán Napló elfogyott. A meglévő könyvek kaphatóak:
Budapest: Sas Center Étterem, V. ker, Sas u. 12.
Turánia Bolt, VI. ker, Zichy Jenő utca 34. (Oktogonnál)
Esztergom, Welcome Programszervező Iroda, Esztergom, Kossuth L. út 5/d.
Dunaszerdahely –Turul Bár

Múlt hétvégén nálunk jártál könyvbemutatón, hogy érezted magad Zalaegerszegen?

Zalaegerszegre mindig jó jönni, én örömmel teszem. Nagyszerűen éreztük magunkat Nálatok, nem kellett mellébeszélni, félszavakból is értettük egymást. Úgy látom jó úton jártok és ha végre újra NB I-es csapata lesz, kőkeményem tudjátok képviselni azokat az értékeket, amelyeket minden a piros-fehér-zöld huligánnak fel kell vállalni!

Mit gondolsz a mai magyar futballról és milyennek látod a mai magyar ultrák és huligánok helyzetét?

Rossz fele halad a magyar foci, megvallom, így rühellem. Véleményem szerint, ez nem magyar foci! Gyenge képességű idegenek Mekkája a csonkahon. Ráadásul a politika mocskos módon beleszól abba is, hogy hová jusson támogatás, melyik kormánytagnak ki a kedvenc csapata és ez látszik az eredményeken is. Ráadásul,ha nincs komoly név lobbija valamelyik együttes mögött, az bármikor bajba kerülhet, de bajnok nem lehet sem az első, sem a másodosztályban. Ez a mai „modern magyar” foci, amelyben az ellenség maga a szurkoló. Olyan körülmények között kell megélniük megaláztatások sorát, ami felháborító!
Jelentsük ki, nézők nem a huligánok és ultrák miatt nincsenek, hanem azért, mert gyenge a „magyar” foci. Tévúton járnak a „magyar” foci vezetői, mert ha a huligánok nem lennének, még kevesebben lennének a lelátókon. Ma, ha 5-6000 ember van egy NB I-es meccsen, örülünk neki, ez régen egy Esztergom-Dorog NB III-as meccsen az alap volt. Persze a településükért pályán meghaló helyi játékosok küzdöttek!
Ebben hiszek! Ez lehet a jövő!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése